help!
Wydi: Do zbiornika o pojemności 700m3 można doprowadzić wodę dwiema rurami. W ciągu jednej
godziny pierwsza rura dostarcza do zbiornika o 5m3 wody więcej niż druga rura. Czas
napełniania zbiornika tylko pierwszą rurą jest o 16 godzin krótszy od czasu napełniania tego
zbiornika tylko drugą rurą. Oblicz, w ciągu ilu godzin pusty zbiornik zostanie napełniony,
jeśli woda będzie doprowadzana przez obie rury jednocześnie.
18 paź 13:45
tim: Wchodzę.
18 paź 13:59
tim: I rura
II rura
Wydajność (m3 na godzinę)
I − x + 5 m3 / h
II − x m3 / h
Czas napełniania 700m3
I − (t − 16)h
II − t h
Ilość wody = wydajność * czas napełniania
{(x + 5)(t − 16) = 700
{xt = 700
Po rozwiązaniu:
Wydajność (m3 na godzinę)
I − 17,5 m3 / h
II − 12,5 m3 / h
Czas napełniania 700m3
I − 40 h
II − 56 h
W ciągu godziny obydwie rury napełnianią 17,5 + 12,5 = 30 m3. W ciągu ilu godzin napełniią
cały zbiornik? Odp podaj z dokładnością do minut.
18 paź 14:03
Wydi: W 23h 20min

Dzięki TIM
25 paź 17:52