wyrazenia
kama: mam prosbe : moglibyscie mi sprawdzic czy po uproszczeniu tego wyrazenia
−2(m−1)2−(2m−3)2−(3m+2)(3m−2)+13m2
wynik jest taki =10m−9
28 gru 12:40
ZKZ: Napisz swoje rozwiazanie to sie sprawdzi
28 gru 12:43
kama: −2(m2−2m*1+12)−(2m2−2m*3+32)−((3m)2−(22))+13m2=
(−2m2+4−2−2)−(2m2−6m+9)−(9m2−4)+13m2=−2m2+4m−4−2m2+6m−9−9m2+4+13m2=10m−9
28 gru 12:51
J: Juz początek drugiego nawiasu jest zły. (2m)2 = 4m2, a nie 2m2
28 gru 12:53
kama: no fakttycznie zle zrobilam caly 2 nawias
28 gru 13:08
J: Dokładnie, cały drugi nawias jest błędny
28 gru 13:10
ZKZ: I wlasnie dokladnie o to chodzi . Teraz sama widzisz gdzie masz zle.
czy lepiej tak czy dostac gotowca ?
28 gru 13:12
kama: chcialam sie dowiedziec czy jest dobrze a nie dostac gotowca. probuje sama robic a teraz wiem
gdzie jest blad i staram sie sama go rozwiazac
28 gru 13:13
J: I tak trzymaj.
28 gru 13:14