.
Piotr 10: Dla jakich wartości parametru k układ równań
(x−4)
2+(y−1)
2=5
(y−2)*(y−2x+k)=0
ma dokładnie dwa rozwiązania?
Wyszła mi taka odpowiedź k∊(−
∞;2> ∪ <12;+
∞)
Jeśli ktoś ma ochotę sprawdzić mi wynik to zapraszam
28 gru 12:32
Piotr 10: I jak

?
28 gru 16:03
Eta:

odp:k∊(2,12)
28 gru 16:32
Eta:
Posprawdzaj
znaki w Twoim rozwiązaniu
28 gru 16:32
Piotr 10: Bo ja to inaczej zrobiłem trochę w skrócie to tak:
(y−2)*(y−2x+k)=0
y=2 v y=2x−k
Wstawiając y=2 do pierwszego równania otrzymałem
x=6 v x=2
Czyli mam dwa rozwiązania
A=(6;2) ; B=(2;2)
I teraz wstawiłem y=2x−k do pierwszego równania i otrzymałem
5x2+x(−12−4k)+k2+2k+12=0
I przypadek Δ < 0
−4k2+56k−96 < 0
k∊(−∞;2) U (12;∞)
II przypadek
10 Δ=0
20 f(6)=2
10 k=12 v k=2
20 k=12 v k=10
Wiec k=12
III przypadek
10 Δ=0
20 f(2)=2
10 k=12 v k=2
20 k=4 v k=2
Więc k=2
IV przypadek
10 Δ >0
20 f(2)=2 oraz f(6)=2
x∊∅
Sumując to k∊(−∞;2> ∪ <12;+∞)
Gdzie jest źle?
28 gru 18:09
Eta:
Ja liczyłam 2 przypadek z odległości "d" środka S od prostej 2x−y−k=0
i d< r =√5
28 gru 18:13
Piotr 10: Eta a możesz zerknąć na mój sposób ?
28 gru 18:16
Eta:
Słabo widzę ( okulary jeszcze u optyka
28 gru 18:17
Lorak: na pewno Δ < 0 w pierwszym przypadku?
28 gru 18:18
Eta:
Dlaczego ... Δ<0? ma być Δ>0
28 gru 18:18
Piotr 10: No tak. Przecież mają być dwa rozwiązania.
Więc delta musi być ujemna bo jakby była większa od zera to by były 4 rozwiązania
28 gru 18:19
Eta:
28 gru 18:20
Piotr 10: To jak? Ja będę później jak coś, bo teraz wychodzę
28 gru 18:23
Lorak: Nie przyglądałem się temu zadaniu za bardzo, ale skąd 4 rozwiązania z równania kwadratowego?
28 gru 18:25
Piotr 10: Bo mam już dwa rozwiązania A=(6;2) ; B=(2;2)
Może ktoś pomóc?
28 gru 18:39
Lorak: Δ>0 i zapewnić żeby rozwiązania były te same co już masz.
28 gru 18:52
Piotr 10: Uwzględniłem to w 4 przypadku i wyszlo k∊∅ , nic nie rozumiem co mam źle
28 gru 18:55
Lorak: Ale to też już zapewniłeś.
Dobrze rozwiązałeś zadanie, Eta musiała się gdzieś pomylić w obliczeniach.
28 gru 18:55
Piotr 10: Ok dzięki za sprawdzenie
28 gru 19:01
Eta:
28 gru 19:02