Paramter
Mateusz: mam pytanie mam okreslic liczbe rozwiazan w zaleznosci od paramteru K :
a) I −2x
2 + x + 3I =m
czyli y = I −2x
2 + x + 3I
y=m
i teraz
I −2x
2 + x + 3I = 0
rozwiazac z def wartosci bezwglednej pozniej miejsca zaerowe parabola ramiona do dolu bo jest "
− " pozniej policzyc wiezcholek i odczytac gdzie przyjmuje 0 rozw gdzie 1 rozw a gdzie 2
roizwiazania tak

?
28 gru 12:02
ZKZ: Ja bym zrobil tak
Narysowal wykres funkcji f(x)=|−2x2+x+3| czyli rysuje wykres funkcji f(x)=−2x2+x+3 i na to
nakladam wazrtosc bezwzgledna czyli to co pod osia OX daje nad os OX i mam wykres funkcji
f(x)=|−2x2+x+3|
Teraz y=m i jezdzisz po osi OY i piszsesz rozwiazania
Zmien sobie na pparametr m a nie k bo w rownaniu masz m
28 gru 12:10
Mateusz: a jak mam przykjład I3x
2 − 1I +2x = m to jak bys zrobil bo jak zrobie z def wartosci
bezwglednej to 2 przypakdi mi wyjda to dobrze
28 gru 12:13
ZKZ: Czesc . Wedlug mnie trzeba zrobic dwa przypadki 1. kiedy 3x2−1≥0 i 2 kiedy 3x2−1<0 i wtedy
narysowac wykres .
28 gru 12:28
bezendu:

I teraz przesuwam do góry i odczytuje:
m∊(−
∞,0) brak rozwiązań
m∊{0} dwa rozwiązania
m∊(0,3) cztery rozwiązania
m∊{3} trzy rozwiązania
m∊(3,
∞) dwa rozwiązania
Ostatecznie:
m∊(−
∞,0) brak rozwiązań
m∊(3,
∞)∪{0} dwa rozwiązania
m∊(0,3) cztery rozwiązania
m∊{3} trzy rozwiązania
28 gru 13:07
bezendu:

I3x
2−1I+2x to ten wykres
Teraz czytaj sobie ilość rozwiązań w zależności od m.
28 gru 13:16