Asymptoty funkcji wymiernej
Ania: f(x) = 3x−1 / ln(1−3x)
Potrzebuję wyznaczyć asymptoty tej funkcji... (Docelowo cały przebieg funkcji, ale z resztą
chyba sobie poradzę

Może ktoś pomóc?
Wyznaczyłam pionową lewostronną i wyszła mi 1/3, ale nie jestem pewna, czy dobrze i z resztą
mam problem.
28 gru 11:41
Ania: Może za mało konkretnie napisałam: wyznaczyłam dziedzinę funkcji x∊(−∞, 13), asymptotę
pionową lewostronną policzyłam jako lim x−> 13 z lewej strony , granica wyszła ∞, więc
granica=13, potem liczyłam lim x−>∞ 3x−1/xln(1−3x) jako asymptotę poziomą i nie chce mi
to wyjść...
28 gru 12:37
+-:

tak to mniej więcej wygląda
28 gru 15:03
Ania: Ale chodziło mi bardziej o sposób wyliczenia...
28 gru 20:59
+-: asymptota obustronna oś y
limf(x)x→0−=−∞
limf(x)x→0+−=+∞
28 gru 22:40