planimetria, okrąg
misqowiec: 1. Dwa koła maja jeden punkt wspólny,a suma długości ich średnic jest równa 20.
a) podaj wzór funkcji określającej sumę pól tych kół w zależności od promienia r jednego z
nich; okreś dziedzinę.
b) dla jakich wartości promieni obu kół suma ich pól jest najmniejsza
28 gru 11:24
Janek191:
a) Mamy
2 r
1 + 2 r
2 = 20 ⇒ r
1 + r
2 = 10 ⇒ r
2 = 10 − r
1
S = P
1 + P
2 = π r
12 + πr
22 = π*( r
12 + (10 − r
1)
2) = π*( r
12 +100 − 20r
1+ r
12) =
= π*( 2 r
12 − 20 r
1 + 100) ; 0 < r
1 < 10
=======================
b) S( r
1) = 2π r
12 − 20π r
1 + 100π )
| | 20π | |
2π > 0 więc funkcja S( r1) posiada najmniejszą wartość dla r1 = p = |
| = 5 |
| | 4π | |
Wtedy też r
2 = 10 − 5 = 5
Odp. r
1 = r
2 = 5
===============
28 gru 11:35
misqowiec: dzięki
28 gru 11:36
misqowiec: na to b nie miałem koncepji
28 gru 11:38