matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bhj
Loki:
Mam trójkąt równoramienny. Kąty przy podstawie mają po 30 stopni. Obwód wynosi 12+6
√
3
. Mam obliczyć wysokość opuszczoną na podstawę. Jakieś podpowiedzi?
28 gru 10:30
kaka:
np tak: 2a+2x=obwód
x
=sin30
a
28 gru 10:38
Janek191:
@kaka
x
= cos 30
o
a
28 gru 11:24