Szukam wzoru
Aneta: Witam,
szukam wzoru którym wyliczę o jaki procent wzrosła dana liczba, dla przykładu:
Mam kwotę 0,81(x) i podnoszę ją 23% (z) i po zaokrągleniu otrzymuje 1 (y) czyli działam według
wzoru
x*z=y
po przestawieniu (żeby wyliczyć z) otrzymuje z=y/x jednak w excelu wyrzuca mi 123%. Co zrobić
żeby wartość była poprawna czyli 23%?
Piszę bo mama kazała mi zrobić tabelę do remanentu ale nie powiedziała że oprócz kwoty brutto i
netto ma być też stawka vat, więc zamiast szukać teraz od nowa dla każdego produktu stawki vat
chcę ją wyliczyć z różnicy pomiędzy brutto i netto.
28 gru 08:28
SFRUSTROWANYMATURZYSTA: po mnożeniu x przez 23% nie wyjdzie 1 tylko ułamek(0,1863) a po zaokrągleniu 0,2(y). dopiero po
DODANIU wyniku do x będzie 1.
niestety po zaokrągleniu nie wrocisz do równego wyniku za pomocą tego wzoru (z=y/x)
29 gru 19:01
daras: niech mama skorzysta z usług biura rachunkowego
29 gru 19:04