wartość b.
Blue: Rozwiąż nierówność
Mi wychodzi x≥ −6
23 i x≤ −2
25
w odpowiedziach natomiast mam x∊(−∞,−6
23> U<−2
25, ∞)\{4}
Co robię źle?
28 gru 04:04
Janek191:
| 2 | | 1 | |
| ≥ |
| , x ≠ − 4 ∧ x ≠ 4 |
| I x − 4I | | I 2x + 8 I | |
Mnożymy obustronnie przez I x − 4 I*I 2 x + 8 I
2*I 2x + 8 I ≥ I x − 4 I
I 4x + 16 I ≥ I x − 4 I
1
o x < − 4 ⇒ I 4 x + 16 I = − 4x − 16 ∧ I x − 4 I = − x + 4
więc
− 4 x − 16 ≥ − x + 4
− 3x ≥ 20 / : ( −3)
x ≤ −6
23
−−−−−−−−−−−
2
o x ≥ − 4 ∧ x < 4 ⇒ I 4x + 16 I = 4x + 16 ∧ I x − 4 I = − x + 4
4x + 16 ≥ − x + 4
5x ≥ − 12
x ≥ − 2
25
−−−−−−−−−−−
3
o x ≥ 4 ⇒ I 4x + 16 I = 4x + 16 ∧ I x − 4 I = x − 4
4x + 16 ≥ x − 4
3x ≥ 20
x ≥ 6
23
−−−−−−−−−−−−
Z 1
o, 2
o, 3
o i założenia ⇒ x ∊ (−
∞ ; − 6
23 > ∪ < − 2
25; +
∞) \ { 4}
===================================================================
28 gru 08:44
Janek191:
| 2 | | 1 | |
| ≥ |
| , x ≠ − 4 ∧ x ≠ 4 |
| I x − 4I | | I 2x + 8 I | |
Mnożymy obustronnie przez I x − 4 I*I 2 x + 8 I
2*I 2x + 8 I ≥ I x − 4 I
I 4x + 16 I ≥ I x − 4 I
1
o x < − 4 ⇒ I 4 x + 16 I = − 4x − 16 ∧ I x − 4 I = − x + 4
więc
− 4 x − 16 ≥ − x + 4
− 3x ≥ 20 / : ( −3)
x ≤ −6
23
−−−−−−−−−−−
2
o x ≥ − 4 ∧ x < 4 ⇒ I 4x + 16 I = 4x + 16 ∧ I x − 4 I = − x + 4
4x + 16 ≥ − x + 4
5x ≥ − 12
x ≥ − 2
25
−−−−−−−−−−−
3
o x ≥ 4 ⇒ I 4x + 16 I = 4x + 16 ∧ I x − 4 I = x − 4
4x + 16 ≥ x − 4
3x ≥ 20
x ≥ 6
23
−−−−−−−−−−−−
Z 1
o, 2
o, 3
o i założenia ⇒ x ∊ (−
∞ ; − 6
23 > ∪ < − 2
25; +
∞) \ { 4}
===================================================================
28 gru 08:44