k
RS:
Okrąg o środku w punkcie S = (0,5) ma promień długości 1 i jest styczny do okręgu o środku A
i promieniu długości 10. Punkt A leży na osi Oy . Jakie ma współrzędne? jeszcze takie coś na
dobranoc ?
28 gru 01:08
Maslanek: Zapewne (0,16) i (0,−4)
28 gru 01:09
RS: a ja wpadłem tylko na (0.−6) ?
28 gru 01:11
Maslanek: Punkt A=(0,y)
Oraz mamy styczność zewnętrzną, zatem:
|AS|=R+r
Ale może byc styczny wewnętrznie jeszcze, więc:
|AS|=R−r
28 gru 01:11
Maslanek: Więc 4 wyniki różne będą
28 gru 01:11
RS:
Ale jak na to zauważyć ?
28 gru 01:13
Maslanek: Ale co?
28 gru 01:14
Maslanek: Są tylko dwa rodzaje styczności, więc to przyjemnie ogranicza ilośc przypadków
28 gru 01:15
RS: 4 sytuacje ? Nie rób ze mnie głupiego
28 gru 01:15
Maslanek: Policz i zobacz.
Cztery różne pozycje mogą być − dwie u góry, dwie u dołu
28 gru 01:16
RS: Ja widzę tylko jedną
28 gru 01:18
Maslanek: |AS|=
√5−y2
To licz...

A ja idę spać
28 gru 01:20
RS: dobranoc.
28 gru 01:20