WARTOŚĆ BEZWZGLĘDNA
Blue: Rozwiąż nierówność
D = R\{2}, a więc x należy do R\{2} i teraz już to rozumiem, jak popatrzyłam w odpowiedzi, ale
najpierw zaczęłam to rozwiązywać normalnie , tzn. pomnożyłam obustronnie razy wartość
bezwzględną i wyszło −3*|4x−8|<1 rozwiązałam dla dwóch przypadków, tj.:
−3(4x−8)<1 i −3(4x−8)>−1 i wyszło mi, że x należy do (11
1112, 2
112)\{2}
Czyli tego się nie da rozwiązać normalnie

Trzeba po prostu zauważyć to, że ta liczba zawsze
będzie większa od liczby ujemnej z wyjątkiem 2, bo ta liczba nie należy do dziedziny, tak
28 gru 01:06
ICSP: dla x ≠ 2
Dla każdego x ∊ D
f prawdzie są równania
sgn(−3) = −1
Wniosek : Rozwiązaniem jest każda liczba należąca do dziedziny
28 gru 01:16
Blue: co to znaczy sgn
28 gru 01:31
ICSP:

sgn , signum , funkcja znaku. Twór matematyczny nazywany funkcją który przyjmuje tylko trzy
wartości:
Liczbie dodatniej funkcja signum przyporządkowuje wartość 1
Liczbie ujemnej wartosć 0
a sgn(0) = 0
Wzór :
| | ⎧ | 1 gdy x > 0 | |
| sgn(x) = | ⎨ | 0 gdy x = 0 |
|
| | ⎩ | −1 gdy x < 0 | |
Np :
sgn(3) = 1
sgn(−5) = −1
sgn(x
2 + 1) = 1 dla x ∊ R
Dorzucam również wykres :
Ciekawostką moze być sposób zapisania wartości bezwzględnej

|x| = x * sgn(x)
Pozwala on np na rozwiązanie niektórych równań z wartością bezwzględną w prosty sposób:
|x+3| = x + 3
(x+3) * sgn(x+3) = x+3 dla x = −3 działa, dla x ≠ −3 dzielę przez x+3
sgn(x+3) = 1 ⇒ x+3 > 0 ⇒ x > −3
Odp x ≥ −3
28 gru 01:42