Rozwiąż równanie
scape: |x2 + 3x| = |x(x+1) + 2|
27 gru 22:07
RS:
obustronnie do 2
27 gru 22:09
ICSP: |x
2 + 3x| = |x
2 + x + 2|
(x
2 + 3x − x
2 − x − 2)(x
2 + 3x + x
2 + x + 2) = 0
dalej już prosto
27 gru 22:50
tom:
po autostradzie ?
27 gru 22:52
pigor: ...,

a, aby "nie bawić się" za każdym razem w obustronne /
2
proponuję sobie udowodnić i zapamiętać, że
a|= |b| ⇔ a= −b v a=b .
27 gru 23:59
pigor: zjadłem kreskę |a .
28 gru 00:00
tom:
Biedny "głodny "
pigor i to po świętach?
28 gru 00:18
pigor: ..., nie , to nie z głodu ; przepraszam , a dowód (uzasadnienie)
to znane, czyli :
|a|=|b| /
2 ⇔ a
2=b
2 ⇔ a
2−b
2=0 ⇔ (a−b)(a+b)= 0 ⇔ a= −b v a=b .
28 gru 00:25