Zbieżność szeregu
andrzej: Z jakiego kryterium będzie najprościej to zrobić ? szereg na pewno jest zbieżny
27 gru 21:06
Krzysiek: najpierw rozpisać licznik korzystając ze wzorów skróconego mnożenia:
a3−b3=..
i najprościej skorzystać z kryterium ilorazowego.
27 gru 21:14
andrzej: a z takim czymś jak sobie poradzić ?
28 gru 15:17
Krzysiek: jak wyżej−kryterium ilorazowe, dobierając ciąg bn=√1/n3
28 gru 15:29
andrzej: a z jakiegoś innego niż ilorazowe da się to rozwiązać bo nie wiem czy będę mógł skorzystać z
ilorazowego bo nie miałem go na wykładach ani ćwiczeniach, próbowałem z porównawczego ale nie
wiem czy dobrze
∑1/n
3 zbieżny
można tak napisać ?
28 gru 15:44
Krzysiek: ln(1+1/n3)≤1/n3
∑1/n3/2 zbieżny więc na mocy kryterium porównawczego szereg z zadania jest zbieżny.
28 gru 15:59
andrzej: dziękuje
28 gru 16:10
andrzej: szereg zbieżny warunkowo
| | 1 | |
ale jak pokazać że ∑ |
| nie jest bezwzględnie zbieżny ? |
| | n*ln2n | |
29 gru 23:36
Krzysiek: najlepiej z kryterium o zagęszczaniu Cauchyego
29 gru 23:46
andrzej: wyszło w bardzo prosty sposób, a dało by się to zrobić porównawczym lub d'alembertem ?
30 gru 00:10
andrzej: 
?
30 gru 14:39
andrzej: i jeszcze takie dwa zadania z którymi mam problem
30 gru 16:03
Krzysiek: co do poprzedniego zadania porównawczym da się zrobić bardzo dużo tylko trzeba znać odpowiednie
szacowania.
co do kolejnych.
1. ∑|an| jest rozbieżny (np. z kryterium o zagęszczaniu)
więc zbadaj warunkową zbieżność z kryterium Leibniza
2. podobnie jak 1.
30 gru 17:19
andrzej: a mógł być mi powiedzieć jakich szacowań używać w takich przypadkach w porównawczym
30 gru 17:27
Krzysiek: znam tylko górne ograniczenie na logarytm:
korzystasz z tego,że funkcja logarytmiczna wolniej zmierza do ∞ niż funkcja wielomianowa czy
potęgowa.
więc od pewnego 'n' lnn≤n , albo lnn≤√n itd.
ale tu to nie zadziała...
jeszcze jest dolne ln(1+1/n)>1/(n+1) ale to również nie zadziała tutaj...
30 gru 17:37
andrzej: dalej mi nie wychodzi to pierwsze z tego kryterium o zagęszczeniu wyszło mi coś takiego
i teraz z porównawczego
| | 1 | | 2n | | 1 | |
2n* |
| > |
| = |
| |
| | (2n+1)*n | | (2n+2n)*n | | 2n | |
dobrze ?
30 gru 18:25
Krzysiek: ok,
30 gru 18:31
andrzej: i jeszcze to, jak się za to zabrać ?
robiłem ilorazowym ale coś mi źle wychodzi i nie wiem co z tym cosn zrobić
| | 1 | | | | 3 | |
wyszło mi |
| cosn < |
| *cosn< |
| cosn |
| | 2 | | | | 2 | |
i nie wiem co dalej
30 gru 22:21
Krzysiek: a tam na pewno jest cosn ? czy może cos1/n ?
w każdym razie sprawdź warunek konieczny.
30 gru 22:32
andrzej: cos n na 100%
| | 24n | |
było jeszcze takie ∑ |
| *cos(n!) i to mi wyszło z porównawczego a z tamtym mam problem |
| | n! | |
30 gru 23:05
andrzej: lim(n−>infinity) (tan2(3/sqrt(n)) cos(n))/(sin(1/n)) = −9 to 9
na wolfranie coś takiego , czyli granica nie istnieje tak ?
30 gru 23:42
Krzysiek: tak
30 gru 23:52
andrzej: czyli jak nie ma granicy to rozbieżny
30 gru 23:55
Krzysiek: nawet wystarczy jak granica nie zmierza do zera. (dlatego napisałem sprawdź warunek konieczny)
30 gru 23:57
andrzej: to wiedziałem tylko nie byłem pewny czy jak nie ma granicy to też
31 gru 00:01