matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozkład na ułamki proste:
kajot:
1
A
B
C
=
+
+
x
2
(x+1)
x
x
2
x+1
Wychodzi że: A=−1 B=1 C=1 Według wolframa rozkład wygląda tak:
1
1
1
+
−
x
2
x+1
x
Skąd wolfram wyczarował:
1
−
x
27 gru 21:04
Ajtek:
A
−1
1
A=−1,
=
=−
x
x
x
27 gru 21:07