pl
RS:

Napisz równanie okręgu o środku S(2,−3) stycznego do osi OX
(x−2)
2+(y+3)
2=9
Proszę o wersję algebraiczną ?
27 gru 20:35
RS:
Wyliczyć odległość środka odcinku od prostej x i to będzie mój promień ?
27 gru 20:38
RS:
Odległość środka okręgu od prostej x.
27 gru 20:38
utem:
(x−2)2+(y+3)2=r2
r=|ys|=|−3|=3
27 gru 20:40
ZKZ: Tak .
27 gru 20:40
RS:
r=|ys| A co ma współrzędna ys do promienia ? Bo nie znam tej zależności ?
27 gru 20:41
ZKZ: Tu nie trzeba znac zadnej zaleznosci
Po pierwsze to widac z rysunku
Po drugie czy dlugosc promienia moze byc liczba ujemna ?
A teraz do liczenia
napisz jakie rownanie ma os OX i napisz wzor na odlegolosc punktu od prostej
27 gru 20:53
RS:
Kolego już we wcześniejszym poście pisałem Ci o rozwiązaniu graficznym.
Mnie interesuję tylko rozwiązanie algebraiczne. Promień musi być dodatni.
27 gru 20:57
ZKZ: Prosilem Cie zebys napisal jakie rownanie ma os Ox i napisal wzor na odleglosc punktu od
prostej . Wiec to zrob . Dobrze?
Jesli nie wiesz to to napisz wtedy wytlumacze OK ?
27 gru 21:00
RS:
OK.
x
d=1
coś chyba popiep...
27 gru 21:04
ZKZ: Jo jasne ze popierd....s

Przypatrz sie dobrze na uklad wspolrzednych
Os OX ma rownanie
y=0 tak samo jak os OY ma rownanie x=0
Postac ogolna prostej jest taka A
x+B
y+C=0 wiec y=0 jest to tez rownanie prostej w postaci
ogolnej tylko ze nie ma tu wspolczynnika A i C ktore w tym przypadku rownaja sie 0
Obliczny teraz odleglosc punktu S(2−3) od prostej y=0
| | |Ax0+By0+C| | |
zauwaz ze w naszym przypadku d=r = |
| |
| | √A2+B2 | |
| | |0*2+1*(−3)+0| | | |−3| | |
no to podstawiamy i mamy d=r= |
| to d=r= |
| =|−3|=3 |
| | √02+12 | | 1 | |
czy teraz juz jasne skad to sie wzielo
27 gru 21:17
ZKZ: y=0 to wiadomo ze B=1
27 gru 21:20
RS:
Skąd masz parametry do przedostatniej linijki ?
27 gru 21:20
ZKZ: x
0 i y
0 to sa wspolrzedne punktu S
Co do wspolczynniko A B i C to przeciez napisalem
No dobrze ale jesli nie rozumiesz to ostac ogolna prostej jest taka
Ax+By+C=0 wiec np
3x+5y−7=0 to mamy A=3 B=5 i C=−7
np taka 3x+5=0 to A=3 B=0 C=5 i dochodzimy do naszej y=0 to A=0 B=1 C=0 wiadomo
teraz
27 gru 21:28
RS:
No tak to wiem ale mając prostą x=0 ja nie mam tam żadnych współrzędnych ?
27 gru 21:29
ZKZ: Ale ty nie masz napisac rownanie okrego o danym srodku stycznego do osi OY ze piszesz
rownanie x=0 tylko styczny ma byc do osi OX
Ale dobrze . Zobaczymy czy zrozumiales to co napisalem
TO wobec tego napisz rownanie okregu o tym samym srodku co poprzednio ale stycznego do osi OY
27 gru 21:37
RS:
Nie wiem.
27 gru 21:38
ZKZ: NO wlasnie rownanie osi OY to x=0 wwypisz teraz wspolczynniki A=.. B=.. I C=...
27 gru 21:40
RS:
czyli a,b,c bierzesz z równia okręgu ?
27 gru 21:42
ZKZ: Nie z okregu tylko z postaci ogolnej prostej Ax+By+C +0
27 gru 21:43
ZKZ: Nie dokonczyles tego
27 gru 21:52
RS:
Ale jakiej tej prostej ? Napisz mi tę prostą.
27 gru 21:53
ZKZ: jeszce troche sil mam wiec tak
mamy takie rownanie x=0 Postac ogolna prostej jest taka Ax+By+C=0
To to x=0 mozemy zapisac tak 1*x+0*y+0=0 to napisz teaz ile wynosz wspolczynnki A= B=
C=
27 gru 21:59
RS:
A=1 B=0 C=0
27 gru 22:01
ZKZ: Dobrze > WIdze ze wkoncu zrozumiales

Teraz majac punkt S wylicz promien ze wzoru na odleglosc punktu od prostej i napisz rownanie
okregu
27 gru 22:04
RS:
Ok dzięki za pomoc.
27 gru 22:04
ZKZ:
27 gru 22:14