matematykaszkolna.pl
ZAdanie z wartością bezwzględną na tej stronie Marek: Chciałbym odnieść się do zadania na tej stronie https://matematykaszkolna.pl/strona/1107.html . Ix−3I+2x=12 Ix−3I = 12 − 2x Czy nie powinno być dodatkowo warunku 12 − 2x ≥ 0 i 12 − 2x <0 Bo co jeżeli np. x dla warunku x≥ 3 wyszło by 7 wtedy 7 > 3 ale patrząc na prawą stronę, równanie nie ma rozwiązania ponieważ wartość bezwzględna nie może być ujemna. Wg mnie pominięcie tej równości 12 − 2x≥ 0 to błąd.
27 gru 19:38
Ajtek: Zauważ, że 2x nie zostało przeniesione na prawą stronę przed opuszczeniem wartości bezwzględnej. Nie utrudniaj sobie życia.
27 gru 19:56
Marek: Nie zostało ale jeżeli bd to rozpatrywał wq definicji IxI ≥ 0, to zasada ta obowiązuje również w tym przypadku bo Ix−3I + 2x = 12 to jest to samo co Ix−3I =12 − 2x, wiec wydaje mi się że zadanie jest z błędem. W przypadku tego konkretnego przykładu nie ma to znaczenia bo warunki te nie zostały złamane ale jednak powinny się pojawić. Jeżeli mam racje to jest to wprowadzanie w błąd, i stracę zaufanie do osoby umieszczające te rozwiązania. Może i nie mam racji ale chcę rozwiać wątpliwości.
27 gru 20:10
RS: Ale to jest rozwiązane za pomocą przedziałów. Wiem o co Ci chodzi i zgodzę się z tym, że masz rację ale wstawiając za x=9 otrzymasz sprzeczność. A Pan Jakub to fachowiec jedyny w swoim rodzaju więc nie podejmuj takich kroków.
27 gru 20:13
Marek: A kim jest Pan Jakub, jestem tutaj nowy ?
27 gru 20:16
RS: Stwórcą tej strony i rozwiązań na niej zamieszczonych. Ja też jestem tu od dziś emotka
27 gru 20:18