calka
natalia: Oblicz całkę ∫ od 0 do 1 (1−x2)n dx
27 gru 19:26
fx: Wyznacz wpierw całkę nieoznaczoną, następnie skorzystaj z definicji całki oznaczonej.
27 gru 19:44
Godzio:
x = sint ⇒ dx = costdt
| | π | |
In = ∫(1 − sin2t)ncostdt = ∫cos2n+1t dt granice całkowania są od 0 to |
| |
| | 2 | |
I
n = ∫cos
2nt * (sint)' dt = cos
2ntsint + 2n∫cos
2n − 1t * sin
2tdt =
= cos
2ntsint + 2n∫cos
2n − 1t * (1 − cos
2t)dt =
= cos
2ntsint + 2n∫cos
2n − 1t − 2n∫cos
2n+1dt =
= cos
2ntsint + 2n * I
n −1 − 2n * I
n
cos
2ntsint |
0π/2 = 0
więc otrzymujemy
Dalszą część pozostawiam Tobie, pociągnij rekurencję dalej, wyznacz I
1 i wynik gotowy
27 gru 19:58
daras: | | (1+x2)n+1 | | 2n+3 | |
= − |
| + |
| ∫(1−x2)n+1 dx |
| | 2(n+1) | | 2(n+1) | |
chyba coś takiego ale najlepiej sprawdź w tablicach
27 gru 20:05
natalia: znalazlam jeszcze cos takiego (2n)! !(2n+1)! ! czy to jest to samo co napisaliscie?
27 gru 20:23
natalia: jak mam rozumieć ten znak podwojnej silni..
27 gru 20:23
Godzio:
| (2n)! ! | | 2n * (2n − 2) * (2n − 4) * ... * 2 | |
| = |
| |
| (2n + 1)! ! | | (2n + 1) * (2n − 1) * ... * 1 | |
Ten iloczyn otrzymasz rozpisując moją rekurencję
27 gru 23:58