zad
kot: dane rownanie xy+3x−2y=10
par liczb calkowitych(x,y) spelniajacych rownanie jest nieskonczenie
istnieje szesc par liczb spelniajacych
istnieje tylko dwie pary liczb spelniajacych rownie
18 paź 13:23
kot: liczba calkowita m daje przy dzieleniu przez 5 reszte 2 a liczba calkowita n daje przy
dzieleniu przez 5 reszte 1 wowczas
suma m+n daje przey dzieleniu przez 5 reszte 3
liczba m2−n2 jest podzielna przez 5
liczba m2+n2 daje przy dzieleniu przez 5 reszte 2
18 paź 13:24
kot: w grupie 18 chlopcow 14 ma komputer a 10 rower i kazdy z chlopcow ma co najmniej jeden z
wymienionych przedmiotow.Zatem w tej grupie
a)4 chlopcow ma komp. i nie ma roeru
8 chlopcow ma komp i nie ma roweru
6 chlopcow ma komp. i rower
18 paź 13:25
kot:
19 paź 12:12
kot:
19 paź 13:53
kot:
19 paź 14:16
kot:
19 paź 18:05
matmematyka: jak to zrobic?
25 paź 09:29
AS: x*y + 3*x − 2*y = 10
y*(x − 2) = 10 − 3*x
| | 10 − 3*x | | 4 | |
y = |
| = − 3 + |
| |
| | x − 2 | | x − 2 | |
| | 4 | |
By uzyskać liczbę całkowitą,ułamek |
| musi być liczbą |
| | x − 2 | |
całkowitą.Będzie nią tylko wtedy gdy x − 2 będzie dzielnikiem liczby 4.
Dzielnikami są liczby +1 , + 4 ,−1 , −4
Oznacza to, że x musi przyjmować warrtości 3,6 −2 lub 1
| | 4 | | 4 | |
dla x = 3 W = −3 + |
| = −3 + |
| = 1 |
| | x − 2 | | 3 − 2 | |
| | 4 | | 4 | |
dla x = 6 W = −3 + |
| = −3 + |
| = −2 |
| | x − 2 | | 6 − 2 | |
| | 4 | | 4 | |
dla x = −2 W = −3 + |
| = −3 + |
| = −4 |
| | x − 2 | | −2 − 2 | |
| | 4 | | 4 | |
dla x = 1 W = −3 + |
| = −3 + |
| = −7 |
| | x − 2 | | 1 − 2 | |
Szukane pary liczb całkowitych:
(3,1) , (6,−2) , (−2,−4) , (1 −7)
25 paź 10:46
matmematyka:
25 paź 12:32