.
RS:
Mam jakiś trójkąt ABC A=(3,2) B=(10,2) C=(5,8)
I mam wyznaczyć symetralną boku AB więc
D−środek odcinka AB=(6,5 ; 2)
Prosta przechodząca przez punkt C i E ma postać y=−4x+28 ?
Ale to jest złe rozwiązanie. Proszę o korektę.
27 gru 18:48
Radek: Liczysz środek AB , piszesz równanie prostej AB a następnie równanie prostej prostopadłej do AB
przechodzącej przez punkt D czyli środek
27 gru 18:49
Kaja: wyznacz równanie prostej AB. a potem prostej prostopadłej do pr. AB i przechodzącej przez
środek odc AB
27 gru 18:50
ZKZ: Symetralna to porosta prostopadla do boku AB i przechodzaca przez punkt D
27 gru 18:51
tom:
sym AB przechodzi przez D(6,5;2) jest prostopadła do AB
AB: y=2
to sym AB ma równanie: x= 6,5
27 gru 18:52
RS:
Dzięki już poprawiłem.
27 gru 18:52
tom:
27 gru 18:54
RS:
Dzięki po raz kolejny. Zapomniałem że symetralna musi być prostopadła ehh.
27 gru 18:58
ZKZ: Poza tym nie ma potrzeby pisania calego rownania prostej AB a tylko potrzebny jest jej
wspolczynnik kierunkwy po to by wyznaczyc wspolczynnik kierunkowy prostej do nie prostopadlej
.
| | 0 | |
wektor AB ma wspolrzedne [7 0] weic wspolczyni kieronkowy prostej AB a= |
| =0 |
| | 7 | |
to rownanie symetralnej takie jak napisano wyzej
27 gru 18:59
Kaja: może i nie ma, ale też i nie zaszkodzi napisać
27 gru 19:01
RS:
ZKZ a czy ja napisałem, że mam zamiar wyznaczać prostą AB ?
27 gru 19:01
ZKZ: Ale ja tez nie napisalem ze Ty masz zamiar . Po porostu tutaj nie ma takiej potrzeby
Poza tym
Eta narysowala CI ladny rysunek z ktorego wszystko ladnie widac wiec masz
rozwiazanie graficzne .OK?
27 gru 19:08
tom:
27 gru 19:08
RS:
Eta ? ja nie wiedzę żadnej takiej użytkowniczki..Narysował Tom.
27 gru 19:09
tom:
No właśnie

gdzie tu jest Eta?
27 gru 19:10
Kaja: RS nie bądź czepialski
27 gru 19:10
RS:
Nie jestem czepialski. I jeszcze mam pytanie jeśli mam prostą y=−6 to jak wyznaczyć prostą
prostopadłą do takiej postaci. ?
27 gru 19:11
tom:
prosta postaci x=xA ( musisz mieć jeszcze punkt A przez który ta prosta przechodzi
27 gru 19:14
Kaja: zawsze proste prostopadłe to tego typu prostych mają postaź: x=... (i to jest współrzędna x
tego punktu przez którym ma przechodzić ta prosta)
27 gru 19:14
RS:
Jaki wymyślony na szybko przykład y=9 i P=(87,−83) Prosta prostopadła ma postać ?
27 gru 19:16
ZKZ: To narysuj sobie taka prosta . Widac ze jest to funkcja stala
wiec prosta prostopadla do tej prostej bedzie miala rownanie x=m gdzie m nalezy do R
Np napisz rownanie prostopadlej do y=−6 ale prechodzacej przez punkt A(1,7)
27 gru 19:18
Kaja: no własnie jaką ma postać?
27 gru 19:18
RS:
x=U{87} ?
27 gru 19:19
Kaja: no prawie, prawie... x=87
27 gru 19:19
RS:
@Kaja a jeśli mam prostą typu x=−98 P(9,38) i prosta prostopadła do niej to y=9 ?
27 gru 19:20
Kaja: wtedy prosta prostopadła do x=−98 i przechodząca przez podany przez ciebie punkt to y=38
27 gru 19:21
RS:
Dziękuję.
27 gru 19:22
ZKZ: dla zrozumienia to narysuj sobie ta sytuacje na wykresie . Wtedy lepiej zrozumiesz .
27 gru 19:23