P
RS: GeAnality
Na prostej o równaniu x− y− 4 = 0 znajdź punkt P , którego kwadrat odległości od punktu A(1,1
) jest najmniejszy Jak się za to zabrać ? Nie podawać gotowców !
27 gru 18:12
Kaja: jaka postać będzie miał punkt P? jak policzyć kwadrat odległości między tymi punktami? zastanów
się
27 gru 18:14
Bizon:
... wyznacz |AP| ... dwie niewiadome ... ale w sumie jedna bo spełniają x−y−4=0
A potem optymalizacja −
27 gru 18:16
RS:
x−y−4=0
−y=4−x
y=x−4
P(x;x−4)
Ale dalej nie bardzo wiem?
27 gru 18:18
Kaja: a wzór na odległość między dwoma punktami znasz? (taki z pierwiastkiem)
27 gru 18:18
RS:
Oczywiście, że znam.
|AP|=√(x−1)2+(x−4−1)2 i potem obu stronie do kwadratu? Wtedy uzyskam |AP|2=równanie
kwadratowe ?
27 gru 18:21
Bizon:
... ciepło ... ciepło ...
27 gru 18:23
Kaja: tak.utwórz sobie funkcję: f(x)=(x−1)2+(x−5)2, oczywiście odpowiednio ją przekształć. no i
policz dla jakiego x ta funkcja przyjmuje najmniejszą wartość
27 gru 18:24
tom:
27 gru 18:24
RS:
A ja chcę żeby parzyło.
|AP|=√x2−2x+1+x2−10x+25
|AP|=√2x2−12x+26 /2
|AP|2=2x2−12x+26
Teraz mam rozwiązać to równanie ?
27 gru 18:26
Kaja: popatrz na mój post z 18:24
27 gru 18:27
tom:
xw= xmin=........
27 gru 18:27
RS:
Logiczne,że funkcja kwadratowa skierowana ramionami do góry najmniejszą wartość przyjmuję w xw
ale czemu rozwiązanie równania jest błędnym rozwiązaniem ?
27 gru 18:29
Kaja: a gdzie masz równanie?
27 gru 18:30
Kaja: i jak bys chciał je rozwiązać?
27 gru 18:30
tom:
To jest funkcja f(x) =...
27 gru 18:32
RS:
@Kaja.
|AP|22=2x2−12x+26 Δ<0 więc nie dałoby się rozwiązać.
27 gru 18:32
RS: @Tom ale ja tutaj nie wiedzę f(x) żeby nazwać to funkcją ?
27 gru 18:33
Kaja: rozwiązujesz równanie z dwiema niewiadomymi licząc deltę?
27 gru 18:33
Kaja: bo funkcję to sobie najpierw utwórz.
27 gru 18:34
Kaja: RS bo u ciebie |AP| to niewiadoma i x to niewiadoma, więc jakim cudem je rozwiązujesz licząc Δ?
27 gru 18:35
RS:
Dobra już wiem o co chodziło. Dzięki
27 gru 18:37
pigor: ...,
|AP|
2= f(x)= 2x
2−12x+26= 2(x
2−6x+13)= 2*x
2−6x+9+4)= 2(
x−3)
2+8 , więc
funkcja f, czyli kwadrat odległości P od A zmiennej x jest f
min= f(
3)= 8, dla
x=3
zatem
P=(
x,
x−4)= (
3,
3−4)=
(3,−1) − szukany
punkt ...
27 gru 18:53