Równania kwadratowe
le: Dla jakich wartości parametru m każde z dwóch różnych rozwiązań równania x2−6mx+2−2m+9m2=0
jest większe od 3?
Wiem, że delta musi być większa od zera i −b/a>6 czyli wychodzi, że dla każdego m>1 jest
spełnione a w odpowiedziach jest m∊(11/9 , +∞)
27 gru 18:06
Kaja: Δ>0 i x1>3 i x2>3
x1−3>0 i x2−3>0
stąd (x1−3)(x2−3)>0 i x1−3+x2−3>0
x1x2−3(x2+x2)+9>0 x1+x2−6>0
i teraz zastosuj wzoru Viete'a
27 gru 18:11
Piotr 10: Lub tak
10 Δ > 0
20 f(3) > 0
30 xw > 3
27 gru 18:12
Bizon:

... aby udowodnić "lipę" Twego założenia, że to niby −b/a>6
narysowałem wykres funkcji f(x)=(x−4)(x−6) ... oba pierwiastki są większe od 3
ale wierzchołek jest dla x=5
27 gru 18:13
le: oo stary, mi chodziło o wzory Viete'a, −b/a to to samo co x
1+x
2
27 gru 20:55