Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyźnie jest prostokątem o boka
kamczatka:

Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoramienny o polu 45, którego podstawa ma długość 10.
Oblicz
pole powierzchni bocznej stożka
r=5
h=9 wyliczone ze P=ah
ale czemu tworząca stożka l nie ma 10cm skoro jest to trójkąt równoramienny ?
27 gru 17:43
tom:
Wtedy przekrojem osiowym byłby trójkąt równoboczny o boku 10
więc pole byłoby ≠ 45
27 gru 17:48
kamczatka: to czemu jest napisane że przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoramienny jak nie jest?
27 gru 21:58
kamczatka: aha sory pomyliłem trójkąt równoboczny z równoramiennym
27 gru 21:58
tom:
27 gru 22:07
RS: A czemu Ty kolego nie zrobisz jednego zadania sam ?
27 gru 22:34