Mole
grzechu: Oblicz ile moli zawartych jest w 20 g w tlenku węgla.
Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie, bo z chemii jestem bardzo cienki...
18 paź 13:21
Mateusz: Proszę bardzo tlenek węgala czyli czad ma wzór CO korzystamy z definicji masy molowej w danym
związku chemicznym i układamy równanie które rozwiązujemy z proporcji ale wcześniej obliczmy
| | g | |
masę molową CO M = 12g +16g = 28 |
| i teraz równanie
|
| | mol | |
1mol CO→28g
x moli→20g CO
x≈0,71 moli
18 paź 13:34
Mateusz: Hmm ale tak sie rozpędziłem chodzi o tlenek węgla II czyli CO czy o tlenek węgla IV czyli CO
2
bo nie napisałeś
18 paź 13:38
Mateusz: Chociaż nie dobrze chodzi o CO
18 paź 13:51
grzechu: Bardzo dziękuje za pomoc
18 paź 15:38
Mateusz:
18 paź 15:39
grzechu: Mam jeszcze pytanie.
Czyli te gramy bierzemy z masy atomowej(m.a tlenu = 16, masa a. węgla =12)?
I Mam takie zadanie jeszcze:
Oblicz liczbę moli oraz liczbę cząsteczek w 5 g Na2CO3.
Co to jest ta liczba cząsteczek?
I aby obliczyć mole mam liczbę atomową Na mnożyć razy 2, a co zrobić z CO3?
Wogóle dobrze myśle czy coś namieszałem?
18 paź 16:11
Mateusz: tak maasa atomowa tlenu i węgla =masie molowej a suma tych mas daje mase molową związku
liczba atomów cząsteczek jonów w 1 molu związku chemicznego równa się 6,02*1023 czyli
liczbę cząsteczek obliczasz tak samo tez z proporcji zrobię przykład na H2O mamy w naczyniu
72g H2O i chcemy obliczyć ile cząsteczek wody znajduje sie w tym naczyniu
Masa molowa H2O = 1*2g + 16g = 18g
18g H2O→6,02*1023
72→x
x = 24,08*1023 cząsteczek
Masa molowa Na2CO3 = 2*23g +12 + 3*16g i teraz twoja kolej liczysz ile cząsteczek zawiera 5
g Na2CO3
18 paź 16:33
Mateusz: A w Na2CO3 obliczam stosunek molowy w tym wypadku wynosi 2:1:3 2 mole atomów Na 1 mol
atomów C i 3 mole atomów O
18 paź 16:39
Mateusz: A teraz powidz czy rozumiesz te przykłady jak by były jeszcze jakies pytania to pisz
18 paź 16:42
grzechu: Liczba moli w 5 g Na2CO3
mol −−− 106g
x mol −−−5 g
x=5/106≈0.05
Liczba cząsteczek w Na2CO3
106 g Na2CO3 −−−− 6,02*1023
5 g −−−−−−−−x
x=6.02*1023*5/106
Dobrze zrobiłem?
18 paź 17:02
grzechu: Źle napisałem , powinno być 6.02*1023
18 paź 17:03
Mateusz: Tak i teraz juz tylko zapisac wynik jakies 0,28 *1023 czasteczek
18 paź 17:17
grzechu: Bardzo dziękuje za wytłumaczenie

Jesteś wielki!
18 paź 17:57
Mateusz: Eee mam tylko 1,70 m wzrostu
18 paź 19:40
Mat: ile moli koh zawarte jest w 600g 6% r−ru?
22 gru 21:16
Mateusz:
Liczysz ile g KOH jest zawrtych w 600g 6% roztworu i porownujesz licząc mase molowa KOH czyli 1
mol KOH to masa molowa KOH obliczona ilosc KOH to x moli KOH
23 gru 16:25