G.
RS:
Geometria analityczna
O ile procent pole koła o promieniu długości 8 jest większe od pola koła wyznaczonego przez
okrąg o równaniu x2+y2−6x+5=0
P1=64π (x−3)2−9+y2+5=0⇒(x−3)2+y2=4
P2=16π
Ale jak zabrać się do dalszej części zadania ?
27 gru 16:38
RS:
P2=4π
27 gru 16:40
Radek: P1=64π
P2=16π
Można z proporcji
64*1004=1600%−100%=1500%
27 gru 16:43
tom:
Po pierwsze: P
2=
4π
| P1−P2 | |
| *100% =... =1500% |
| P2 | |
27 gru 16:43
RS: A jakoś szybciej bez proporcji ?
27 gru 16:43
RS:
Tom, jakbyś zauważył to poprawiłem swój błąd.
27 gru 16:44
tom:
Jak pisałem, to jeszcze tej poprawki nie było
27 gru 16:45
Trivial:
4π*(1+x) = 64π
1+x = 16
x = 15 = 1500%
27 gru 16:47
RS: Dziękuję.
27 gru 16:49