planimetria
PAWEL:

OBLICZ X
27 gru 16:31
PAWEL: drugi rysunek pod odcinki mają długości x i 6 oraz 9 i 2
27 gru 16:33
tom:

x>0
1/z tw, Pitagorasa w trójkącie CDO
|DC|
2= 7
2−3
2= 40
z twierdzenia o stycznej i siecznej:
|CD|
2= |AC|*|CB| ⇒ 40=2x*x ⇒ x=.........
2/ podobnie z tw. o stycznej i siecznej: x
2= 9*3 ⇒ x= ....
3/ z podobieństwa trójkątów ABE i DCE
27 gru 23:41
pigor: ..., wszystko z twierdzenia o dwóch siecznych
(styczna − szczególny przypadek siecznej)
1)
x*2x= 4*(4+2*3) /:2 ⇔ x
2= 2*10= 20 ⇒
x= 2√5
2)
x*6= 9*2 ⇔
x=3 ,
3)
x*x= 3(3+6) ⇔ x
2= 3*9 ⇒
x=3√3 . ...
28 gru 01:17
PAWEL: dziękuje
Wiedziałem ,ze tutaj chodzi o jakies proste twierdzenie

, wielkie dzięki !
28 gru 17:10
Eta:
Achh ten
pigor .... wszystko musi podać "na tacy"
28 gru 17:19