skracanie ułamków
xxx: Dobrze to rozwiązałam? proszę o sprawdzenie
| (x + 3)2 − 2(x + 3) + 1 | |
| = |
| (x + 1)2 + 2(x + 1) + 1 | |
| (x + 3) [(x + 3) − 2] +1 | |
| = |
| (x + 1) [(x + 1) +2] +1 | |
| (x + 3)(x + 1) +1 | |
| = |
| (x + 1)(x +3) + 1 | |
wynik to 1 a konieczne założenia to x ≠−2, ale nie mogę dojść dla czego. pomoże ktoś?
27 gru 16:27
xxx: nie rozumiem dlaczego z założeniach jest tylko −2...wytłumaczy ktoś?
27 gru 17:06
kAN: (X+1)2 + 2(X+1)+1 = X2 + 2X + 1 + 2X + 2 + 1 = X2 +4X +4 = (X+2)2
MUSISZ MIEC ZALOZENIE ZE MIANOWNIK ≠0
WIĘC (X+2)2 ≠ 0
DLATEGO X≠−2
27 gru 17:09
pigor: ..., to nic ci nie daje. proponuję np. tak : ponieważ
a2 ± 2a+1= (a ±1)2, to twoje wyrażenie wymierne przyjmie
postać :
| (x+3)2−2(x+3)+1 | | (x+3−1)2 | | (x+2)2 | |
| = |
| = |
| = 1, |
| (x+1)2+2(x+1)+1 | | (x+1+1)2 | | (x+2)2 | |
przy czym wolno ci było skrócić ⇔ a+2≠ 0 ⇔ a≠−2 . ...
27 gru 17:18
pigor: ... oczywiście tam miało być nie a tylko x, czyli
. .. skrócić ⇔ x+2≠ 0 ⇔ x≠−2
bo "pamiętaj cholero nie dziel przez zero", czyli
nie wolno ci tu dzielić (tu skracać) przez 2−2=0 (zero)
27 gru 17:22