pochodne
student: reguła de l’Hospitala
taki przykład:
lim
x→0+ x
1/x
jak się podstawi zero za x to wychodzi: o
∞ tak nie może być, więc jak to rozwiązać?
a jak się zamieni x
1/x na x
−x to na wolframie wychodzą inne wyniki
proszę o pomoc
27 gru 16:12
karobert: 1
27 gru 16:17
27 gru 16:18
karobert: sorki
jasne, że 0
x'=1
1'=0
27 gru 16:20
student: ale jak to zrobić z jakiego wzoru skorzystac ? nic mi nie pasuje anie ∞/∞ ani 0/0
27 gru 16:22
karobert: dla symboli nieoznaczonych stosuje się de'Hospitala
limz→0+(x)' do potęgi też pochodna ale 1' / x'
27 gru 16:23
student: trzeba skorzystać z x
x 
i wtedy za 1/x podstawić x i liczyć ze wzoru a
b=e
blna?
27 gru 16:24
karobert: o∞ to też symbol nieoznaczony
27 gru 16:24
student: | | ∞ | | 0 | |
no tak stosuje się ale pierwsze żeby zastosowac hospitala musi być |
| lub |
| |
| | ∞ | | 0 | |
w tym przykladzie tak nie ma bo jest po podstawieni za x=0) 0
1/0 czyli o
∞
27 gru 16:27
student: na prawdę? 0∞ to symbol nieoznaczony
27 gru 16:28
student: na Wikipedii nie ma takiego symbolu i też na wykładzie nikt nic o ni nie mówił jest tylko 7
symboli nieoznaczonych
27 gru 16:30