Kombinatoryka
m????: Na ile sposobów można zaplanować koncert jeśli mają na nim wystąpić po kolei (ale w dowolnej
kolejności) 3 zespoły, z których jeden wykonuje 6 utworów, drugi 5 a trzeci 3 utwory? Utwory
mogą być wykonywane w różnej kolejności.
27 gru 16:09
Patronus:
| | | | | | |
* | *6! * | *5! * 3! = 3*3*6!*2*2*5!*3! = 9*720 * 4*120 * 6 = 6480 + 480 |
| | | |
+ 6 = 6966
Bo wybieramy zespół który ma wykonać 6 utworów i wybieramy na którym miejscu ma wystaąpić i
mieszmy mu utwory 3*3*6!
Potem wybieramy z pozostałych 2 zespół który wykona 5 utworów i wybieramy mu jedno z
pozostałych 2 miesjc i mieszamy utwory 2*2*5!
Ostatni zespół wykona 3 utwory na ostatnim wolnym miejscu, czyli 3!
Tak mi się policzyło
27 gru 16:20
m????: na pewno to jest dobrze
27 gru 16:23
RS: Ja zrobiłem tak samo.
27 gru 16:24
m????: a czemu raptem z mnożenia zrobiło się dodawanie ?
27 gru 16:28
kAN: Hmmm

?
27 gru 17:30
kAN:
27 gru 18:18
tom:
W/g mnie to tak:
zespołów nie wybieramy
bo jest 1 , który gra 6 utworów i 1, który gra 5 utworów i 1,który gra 3 utwory
jedynie to je "mieszamy" w kolejności wystąpienia na 3! sposobów
i mamy: 3!*6!*5!*3! = ..........
28 gru 13:52
kAN: też tak właśnie mam ale wychodzi kosmicznie duża liczba i mi to nie pasuje
28 gru 13:53
kAN: w sensie że wydaje się aż niewiarygodne
28 gru 13:53
tom:
A"kosmiczną"
kasę chciałbyś mieć?
28 gru 13:54
tom:
Ajjj ma być:
poprawiam
Bo jeden zespół gra tylko 1 ze swoich utworów
28 gru 13:59
kAN: teraz już nie rozumiem jak to ma w końcu być ?
28 gru 14:19
tom:
A odpowiedź masz taką 540 możliwości ?
28 gru 14:27
kAN: nie mam odpowiedzi żadnych do tego zadania
28 gru 14:45