Analityczna
RS:
Jeżeli prosta jest styczna do okręgu to Δ=0 ?
27 gru 16:02
Lorak:
27 gru 16:05
RS:
Dobra, już nie ważne.
27 gru 16:06
RS:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek
okręgu o równaniu x2+y2−2x+4y−5=0
okrąg ma równanie (x−1)2+(y+2)2=10
Ale co dalej ?
27 gru 16:13
matius: no to musisz policzyc srodek (a raczej odczytać) koła masz taki wzorek w tablicach do matury
zobacz go
27 gru 16:16
RS:
Podstawiając (0,0) wychodzi masło maślane. Jakieś pomysły ?
27 gru 16:16
RS:
A co ma środek do tego S=(1,−2) ?
27 gru 16:17
RS:
Hmm ?
27 gru 16:19
Lorak: Prosta przechodząca przez 2 punkty
27 gru 16:21
Lorak: Jeden z nich to (0,0), a drugi (1,−2)
27 gru 16:22
RS:
Dzięki
27 gru 16:23