skracanie ułamków
xxx: naprowadzi mnie ktoś i pomoże skrócić ten ułamek?
| ( x + 3)2 − 2(x + 3) + 1 | |
| = |
| (x + 1)2 + 2(x + 1) + 1 | |
| ( x + 3) [(x + 3) − 2 + 1] | |
| = |
| (x + 1) [(x + 1) + 2 + 1] | |
27 gru 15:02
MQ: Podstaw t=(x+3) i zwiń licznik do postaci (t−1)2
Podstaw k=(x+1) i zwiń mianownik do postaci (k+1)2
27 gru 15:07
xxx: nie rozumiem...
27 gru 15:08
Patronus: | [(x+3)+1]2 | | (x+4)2 | |
| = |
| |
| [(x+1)+1]2 | | (x+2)2 | |
27 gru 15:14
MQ: @Patronus
[(x+3)−1]2
27 gru 20:51