trygonometria
weronique: Witam, mam do rozwiązania pare zadań z trygonometrii
1) udowodnij tożsamość trygonometryczną cos2(x+y)−cos2(x−y)= −sin2xsin2y
2) oblicz sinx i cosx, jeśli cos(x+∏/4)=√5/5 i x ∊ (∏; 3/2∏)
3) I2sin3x−3I=4
4) 2sinx−sin2x=√3(cosx−1)
27 gru 13:53
Bizon:
|2sin3x−3|=4
2sin3x−3=−4 lub 2sin3x−3=4
2sin3x=−1 2sin3x=7 ...sprzeczność
3x=

x=
27 gru 15:22
Bizon:
4)
−2sinx(cos−1)=
√3(cosx−1)
i chyba jasne −
27 gru 15:52
Patronus: 2)
L = cos2(x+y) − cos2(x−y) = (cosxcosy − sinxsiny)2 − (cosxcosy + sinxsiny)2 = cos2xcos2y
− 2cosxcosysinxsiny + sin2xsin2y − cos2xcos2y − 2cosxcosysinxsiny − sin2xsin2y =
−4cosxcosysinxsiny
P = −sin2xsin2y = −(2sinxcosx)*(2sinycosy) = L
27 gru 16:14
weronique: Bizon, rozumiem to przejście z wartości bezwzględnej, ale dalej juz nie.. mógłbyś/ mogłabyś
wytłumaczyć?
A 2) ktoś potrafi?
28 gru 11:06
weronique: I skąd wiadomo, że sin2x=cos−1?
28 gru 11:09