liczby
zadanie: Podac przykład liczby niecałkowitej x spełniajacej podane równanie, gdzie {y}
oznacza czesc ułamkowa liczby y. Wynik podac w postaci ułamka dziesietnego skonczonego
lub okresowego (taka postac odpowiedzi jest czescia zadania, wiec wyniki poprawne,
ale w innej postaci, nie beda uznawane).
a) {x}={3x}, x= ......................... ;
b) {x}={4x}, x= ......................... ;
c) {2x}={7x}, x= ......................... ;
d) {2x}={13x}, x= ......................... .
27 gru 13:48
Panko: x=[x]+ {x} , {x}∊ <0,1)
Weźmy takie x,y∉ C , : x−y=1 np x=1,2 y 0,2
a)wtedy {x} =0,2={y} czyli przyjmijmy, że x=3y
czyli 3y−y=1 −−−−−−> y =1/2 , x=3/2
b) x=4y ; 4y −y= 1 ⇒y=1/3 , x=4/3 {4/3}={1/3}
itp...
27 gru 15:19
Panko: Ogólniej : Niech I x−yI =1
wtedy ( x=y+1 i x≥y ) lub ( x=y−1 i x<y)
Wtedy Ix−yI=1 ⇒ {x} ={y}
....................................................................
Będziemy korzystać z ∀ a∊ R [a+1] =[a] +1 ( wymaga dowodu)
Np gdy x=y+1
{x}=x−[x]= (y+1) −[y+1] = (y+1) −[y]−1 = y−[y] ={y}
...................................................................
Ogólniej (


)
{x} ={y} ⇔ ∃ k∊ N : I x−yI =k
27 gru 15:35
utem:
a)
x=2,5
{2,5}={7,5}=0,5
b)x=1,333...
{1,333..}={4*1,333..}={5,3333...}
c)
x=1,666...
| | 5 | |
{1,666...}={7* |
| }={11,666..}=0,666... |
| | 3 | |
d) sprawdź wszystko i pomyśl
27 gru 16:33
Mila: ?
1 sty 16:21