monotoniczność ciągu
Monika: | | 2+4+6+...+2n | | n+1 | |
Zbadaj monotoniczność ciągu (an), gdzie an = |
| + |
| |
| | n2 | | n | |
27 gru 13:34
ZKZ: To Pani Moniko co to bedzie w licznku 1 wyrazenia ?
27 gru 13:36
Monika: to ciąg an=2n?
27 gru 13:40
ICSP: | | 2 + 4 + ... + 2n | | n+1 | |
an = |
| + |
| = |
| | n2 | | n | |
| | n(n+1) | | n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
= 2 * |
| + |
| = |
| + |
| = 2 * |
| = |
| | 2n2 | | n | | n | | n | | n | |
Dalej nie powinno być problemów
27 gru 13:41
ZKZ: ja bym powiedzial z t ciag arytmetyczny gdzie a1=2 i an=2n i r=2
27 gru 13:46