skracanie ułamków
xxx: Skróć ułamki. Podaj konieczne założenia. Powie mi ktoś co robię nie tak?
| 2x(x − 4) + x(x − 4)2 | |
| = |
| 4x − x3 | |
| (x − 4) [2x + x(x − 4)] | |
| = |
| x(4 − x2) | |
i nie wiem co z tym zrobić dalej... podpowie mi ktoś?
27 gru 13:15
Patronus:
| (x−4)(2x + x2 − 4x) | | (x−4)(x2−2x) | |
| = |
| = |
| x(2−x)(2+x) | | x(2−x)(2+x) | |
| | (x−4)x(x−2) | | x−4 | |
|
| = |
| |
| | x(2−x)(2+x) | | x+2 | |
27 gru 13:23
ZKZ: Od razu na poczatku −−−nie na zapisanych zalozen

wiec je zapisz tu
27 gru 13:25
xxx: x ≠ −2, x ≠ 0, x ≠ 2
27 gru 13:29