Znajdź 4 wierzchołek równoległoboku
Ka: Dane są wierzchołki równoległoboku ABCD: A(2, 4), B(6,3), C(4, −1). Oblicz pole P tego
równoległoboku oraz cosinus kąta α pomiędzy wektorami AK i AL, gdzie K i L są środkami,
odpowiednio, boków BC oraz CD.
Bardzo proszę o pomoc. Jak znaleźć punkt D? Z polem nie ma większego problemu, ale bez punktu D
nie dam rady zrobić 2 części. Może mnie ktoś naprowadzić? :c
27 gru 12:15
Patronus: hmm, pomysł mam może trochę naokoło ale zadziała

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B a potem równanie prostej przechodzącej
przez C i równoległej do AB i nazwijmy ją f
Potem równanie prostej przechodzącej przez B,C i równanie prostej równoległej do BC i
przechodzącej przez A nazwijmy ją g
na przecięciu prostych f i g leży punkt D
27 gru 12:24
ZKZ: ja bym sie zmobilizowal i zaznaczyl te punkty w ukladzie wspolrzednych −wtedy lepiej widac co
zrobic .
i skorzystal z wlasnosci rownoleglobku np takiej z edwa przeciwlegle boki sa rownolegle
27 gru 12:25
Ka: o, dzięki Patronus!
27 gru 12:27
Janek191:
→
AB = [ 6 −2; 3 − 4] = [ 4; − 1]
więc
→
BA = [ − 4; 1 ]
→
BC = [ 4 − 6; − 1− 3] = [ − 2; − 4]
Pole równoległoboku ABCD
→ →
P = I det (BA, BC) I = − 4*( −4) − (−2)*1 = 16 + 2 = 18
=========================================
D = ( x; y)
więc
→
CD = [ x − 4; y − (−1) ] = [ x − 4 ; y + 1 ]
W równoległoboku ABCD mamy
→ →
CD = BA
czyli
[ x − 4 ; y + 1 ] = [ − 4; 1 ]
więc
x − 4 = − 4 i y + 1 = 1
x = 0 i y = 0
D = ( 0; 0 )
========
K − środek BC, więc
| | 6 + 4 | | 3 + (−1) | |
K = ( |
| ; |
| ) = ( 5; 1 ) |
| | 2 | | 2 | |
L − środek CD, więc
| | 4 + 0 | | − 1 + 0 | |
L = ( |
| ; |
| ) = ( 2; − 0,5 ) |
| | 2 | | 2 | |
oraz
→
AK = [ 5 − 2; 1 − 4 ] = [ 3; − 3]
→
AL = [ 2 − 2; −0,5 − 4 ] = [ 0; − 4,5 ]
Iloczyn skalarny
→ →
AK o AL = 3*0 + (−3)*( − 4,5) = 13,5
Długości wektorów:
→
I AK I =
√32 + (−3)2 =
√9*2 = 3
√2
→
I AL I =
√02 + (−4,5)2 = 4,5
Kąt między wektorami
→ → → →
| | AK o AL | | 13,5 | | 1 | |
cos ( ∡ AK, AL ) = |
| = |
| = |
| |
| | I AK I * I AL I | | 3√2*4,5 | | √2 | |
więc
→ →
I ∡ (AK , AL ) I = 45
o
====================
28 gru 00:31