Określ dziedzinę i rozwiąż równanie
Esia 098: Określ dziedzinę i rozwiąż równanie
27 gru 12:15
Ben: Dziedzina: x ≠ 1, x ≠ 0
27 gru 12:16
Patronus:
D: R\{0,1]
| 6 | |
| − {2}{x−1} = 1 | *x(x−1) |
| x | |
6(x−1) − 2x = 1*x(x−1)
6x−6−2x −x
2 + x = 0
x
2 −5x + 6 = 0
(x−3)(x−2) = 0
x= 3 lub x =2
27 gru 12:17
Ben: [6(x−1) − 2x] / x(x − 1) = 1
4x − 6 = x2 − x
x2 − 5x − 6 = 0
x = 6, x = −1
27 gru 12:19
Patronus: Ben pomyłka w przedostatniej linijce powinno byc +6
27 gru 12:21
Ben: taktak, przepraszam
27 gru 12:22
ZKZ: I znowu ma gotowca bez zadnego wysilku

Wiecej z tego ma krzywdy niz pozytku
27 gru 12:29
Patronus: Masz racje, ale nie bardzo się tym przejmuję...
27 gru 12:32
Esia 098: Dziękuje Patronus
27 gru 12:44
27 gru 12:47