Skrajnymi wyrazami proporcji są liczby 9 i 32, a suma wyrazów środkowych jest ró
Esia 098: Skrajnymi wyrazami proporcji są liczby 9 i 32, a suma wyrazów środkowych jest równa 34. Oblicz
wyrazy środkowe .
27 gru 12:10
ZKZ: napisz jak wyglada proporcja
27 gru 12:28
Esia 098: w zadaniu tego nie ma
27 gru 12:34
ZKZ: No bo nie bedzie tego w zadaniu
| | A | | C | |
Ty masz sama wiedziec ze proporcja wyglada tak |
| = |
| gdzie A i D sa to wyrazy |
| | B | | D | |
skrajne a B i C sa to wyrazy srodkowe
| | A | | C | |
Teraz rozwiazujac ta proprcje czyl |
| = |
| to mnozymy na krzyz i mamy A*D=B*C |
| | B | | D | |
Teraz wracajac do zadania wiemy ze nas A=9 i D=32
to podstawiajac do ostanigo rownania mamy 9*32=B*C to 288=B*C
Wiemy tez z warunkow zadania ze suma wyrazow srodkowych =34 to wobec tego mozemy zapisac ze
B+C=34
To rozwiaz ten uklad rownam
B*C=288
B+C=34 i wyznacz z tego B i C i koniec zadania
Zauwaz ze wiecej sie napisalem zeby CI to wytlumaczyc niz bedzie liczenia
27 gru 12:59
Esia 098: Dziękuje bardzoo, dzięki Tobie zrozumiałam o co w tym chodzi
27 gru 13:02
ZKZ: Esiu Na zdrowie
27 gru 13:05