Prosze o sprawdzenie
Wojciech: Prosze o sprawdzenie zadania i wprowadzenie ewentualnych poprawek
Reszta z dzielenia W(x) przez x
4 + 2x
2 − 3 jest równa x
3 − 2x
2 + x +2. Wyznacz resztę z
dzielenia W(x) orzez x
2 − 1

Więc tak x
2−1= (x−1)(x+1)
i mam takie coś
W(x) = Z(x)(x
4 +2x
2 − 3) + x
3 −2x
2 + x + 2
W(1) = 2
W(−1) = −2
i nastepnie tworze cos takiego :
W(x) =Z(x)(x−1)(x+1) +R(x)
W(x) = Z(x)(x−1)(x+1) + ax + b
W(1) = a+b=2
W(−1)= −a+b=−2
czyli uklad rownan
a+b=2
−a+b=−2
a=2 i b=0
czyli R(x) = 2x
dobrze to jest