jerey: wyznacz wspolrzedne srodka i promien okręgu o rowaniu x2+y2+16y=36
wytlumaczy mi ktos jak to się przekształca?
robiłem,
wyszlo mi cos takiego : x2+(y−8)2=4√2
27 gru 12:03
Patronus:
x2 + (y+8)2 − 64 = 36
x2 + (y+8)2 = 100
S = (0,−8), r = 10
27 gru 12:05
jerey: a cos takiego:
x2+y2−3x+y−1,5=0
jak to przekształcic?
27 gru 12:27
ZKZ: Np drugi sposob(tez warto go znac)
masz rownanie okregu w postaci ogolnej
x
2+A
x +y
2+B
y+C=0
to x
2−3x+y
2+y−1,5=0
wspolredne srodka (a,b) oblicz ze wzoru
natomiast promien r=
√a2+b2−C
27 gru 12:40
jerey: dzieki ZKZ
27 gru 12:58
jerey: wyszlo tak jak w odp.
27 gru 12:58
ZKZ:
27 gru 13:00