rozwiąż równania
Esia 098: Rozwiąż równania :
a) x3− 4x2− 9x+36 = 0
b) x4+ 5x2+6= 0
c) x4 − 81 = 0
Proszę o pomoc
27 gru 11:50
Patronus: a)
x2(x−4)− 9 (x−4) = 0
(x2−9)(x−4) = 0
(x+3)(x−3)(x−4) = 0
x = 3 lub x=−3 lub x = 4
27 gru 11:52
Patronus:
b)
x2 = t, t≥0
t2 + 5t + 6 = 0
(t+3)(t+2) = 0
t = −3 lub t=−2, brak rozwiązań, bo t≥0
27 gru 11:53
Patronus:
c)
(x2−9)(x2+9) = (x−3)(x+3)(x2+9) = 0
x = 3 lub x = −3
27 gru 11:54
Benia: a) x3 −4x2 −9x +36 = 0
x2(x − 4) −9(x − 4) = 0
(x − 4)(x2 − 9) = 0
(x − 4)(x − 3)(x + 3) = 0
x1 = 4
x2 = 3
x3 = −3
27 gru 11:56
ZKZ: Melduje Esia . Zadanie wykonane
27 gru 11:57
Ajtek:
Alternatywne rozwiązanie dla c:
x4−81=0
x4=81 / 4√
x=3 lub x=−3
27 gru 11:57