Witam chciałbym aby ktoś sprawdził czy dobrze zadanie zrobiłem
Mk: Prosta k tworzy z osią OX kąt α = 135
o i przechodzi przez punkt A(−1,4) prosta l jest
prostopadła do k i przechodzi przez punkt B(2,0) Znajdz punkt przecięcia się prostych k i l
wyznaczam równanie prostej k y = ax+b
a = tgα = tg135
o
tg 135
o = tg(2*90
o − 45
o) = − tg45
o = −1 a = −1
y = −1 *x +b = −x +b
k: y = −x+b A⊂k
4 = −(−1)+b
1+b =4
b = 4−1
b=3 k:y = −x+3
teraz równanie prostej l
y = cx+d
(−1)*c = −1
−c = −1/*(−1)
c = 1
y = 1*x+d = x+d
y = x+d B∊l
0 = 2+d
d=−2
l:y = x−2
układ równań
{y = −x+3
{y=x−2
| | 1 | | 5 | |
którego rozwiązaniem są y = |
| , x = |
| punkt przecięcia się prostych |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 1 | |
( |
| , |
| ) rozwiązałem tez to graficznie tzn narysowałem wykresy tych |
| | 2 | | 2 | |
dwóch funkcji i mniej więcej tez wyszedł taki punkt ale wole dmuchac na zimne i wole zeby mi
to ktos sprawdził