RACHUNEK PRAWDOPODOBIEŃSTWA
Piotr 10: W czasie spotkania towarzyskiego, na którym było 5 par małżeńskich, wybrano 2 kobiety i 2
mężczyzn. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wybranych osób
a) nie będzie męża i żony
b) będzie dokładnie 1 para małżeńska
c) będą 2 pary małżeńskie
| | | | | |
Pogubiłem się w tym zadaniu. Wiem, że na pewno IΩI= | * | |
| | | |
27 gru 10:48
27 gru 11:21
Patronus: bo wybieram 2 kobiety z 5, odsuwam ich męzów na bok i z pozostałych 3 facetów wybieram 2
27 gru 11:22
Patronus: b)
| | | | | | | |
|B| = | * | * 1 * | = 10*2*1*3 = 60 |
| | | | |
bo losuję dwie kobiety, potem wybieram jedna z nich i dodaję do niej męża, a potem odsuwam męża
tej pozostałej i losuję jednego z trzech facetów
27 gru 11:23
Ajtek:
| | | |
a) Mężczyzn możesz wybrać na | sposobów, ma nie być ich żon czyli kobiety wybierasz na |
| | |
| | | |
b) Mężczyźni jw., ma być jedna para, czyli jedną z kobiet wybierasz na | , drugą z |
| | |
pozostałej 3 jw.
Jakoś tak to będzie.
27 gru 11:24
Patronus: c)
bo wybieram tylko które to mają byc pary
27 gru 11:24
Ajtek:
| | | |
b) oczywiście druga kobieta na | . |
| | |
27 gru 11:24
Piotr 10: Dzięki
27 gru 13:24