Rozwiąż
Anonim: 4x+√x2 −2 −5*2x−1+√x2 −2 = 6
26 gru 23:39
Eta:
założenie x2−2≥0 ⇒ x∊......
4x+√x2−2= (2x+√x2−2)2 =t2 , 2x+√x2−1=t, t>0
(2x+√x2−2)2 −5*2−1*2x+√x2−2−6=0
t2−2,5t−6=0
dokończ....
26 gru 23:44
26 gru 23:46
Anonim: Tak, bez problemu. Początek jest najtrudniejszy
26 gru 23:47
Anonim: Jakbyś pomogła jeszcze z 8x +18x −2*27x = 0 było by miło .
26 gru 23:48
Eta:
dzielimy równanie przez 27
x≠0
| 18x | | 2x*32x | | 2 | |
| = |
| = ( |
| )x |
| 27x | | 3x*32x | | 3 | |
to:
| | 2 | |
podstawienie ( |
| )x=t, t>0 |
| | 3 | |
t
3+t−2=0 ⇒ (t−1)(t
2+t+2)=0
dokończ.....
(t
27 gru 00:05