matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostrosłup
Prudence:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 2a i krawędzi bocznej .a
√
5
18 paź 12:25
Bogdan:
R − długość promienia okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa.
1
R =
*2a
√
3
3
Z twierdzenia Pitagorasa: H
2
= 5a
2
− R
2
⇒ H = ....
1
Objętość V =
(2a)
2
√
3
*H
3
Zapraszam do samodzielnego dokończenia rozwiązania.
18 paź 12:36