szeregi
pat: Korzystając z kryterium Cauchy'ego rozstrzygnąć, czy szereg jest zbieżny:
wyszło mi zgodnie z odpowiedzią że jest zbieżny, jednak u mnie granica wynosi
12, wolfram
zaś pokazuje lim=0. Proszę o pomoc
26 gru 22:28
Krzysiek: Dobrze masz.
26 gru 22:58
pat: Tak tak już wiem, mały błąd się wkradł

za to mam problem z kolejnym
w odpowiedziach mam że jest rozbieżny, wychodzi mi jednak że jest zbieżny, lim=
12, wolfram
też po mojej stronie

błąd w odpowiedzi?
26 gru 23:08
Krzysiek: Jak dla mnie jest tak jak piszesz.
26 gru 23:23
zombi: U mnie to samo.
26 gru 23:24
pat: Ok, dziekuję. Napatoczył się kolejny przykład
tutaj mam już troche więcej problemów
więc rozpisuje: z kryt. d'Alemberta:
| | (n+1)5 | | 2n+3n | | 2n+3n | |
lim |
| * |
| =lim (n+1n)5* |
| = |
| | 2n+1+3n+1 | | n5 | | 2n*2+3n*3 | |
| | 1 | | 1 | |
lim e5n * [ |
| + |
| ] |
| | 2 + 3n+12n | | 3 + 2n+13n | |
lim e
5n =1
tu pojawił mi sie problem bo wydawało mi się że granicą obu ułamków będzie 0, jednak wolfram
wyliczył dla pierwszego ułamka granicę 0 i
12, dla drugiego 0 i
13 i się pogubiłam.
Czy coś w ogóle jest tutaj dobrze?
27 gru 00:06
Panko: Skorzystaj z ∞
(*) ∑ np/ xn jest zbieżny dla x>1 , p∊N
n=1
Wtedy 2n +3n > 2*2n ⇒ 1/ ( 2n +3n) < 2n+1
i dalej n5/ (2n + 3n ) <n5/ 2n+1 + kryterium porównawcze
∑n5/ (2n + 3n ) < ∞ bo 1/2* ∑n5/ 2n <∞ ( interwencja (*) )
27 gru 01:14