.
Piotr 10: Oblicz pole obrazu koła x2+y2−4x−6y+8 ≤ 0 w jednokładności o środku w punkcie P(−1;2) i skali
k=−3.
(x−2)2+(y−3)2 ≤ 5 ⇒ S1=(2;3) r1=√5
Policzyłem środek drugiego koła za pomocą wektorów:
S2=(−10;−1)
r2=IkI*r1=3√5
Pk=45π[j]2
I tak zastanawiam się czy to jest dobrze, bo w sumie nie musiałem liczyć środka drugiego koła
26 gru 21:08
Saizou : albo od razu
P=5π a zmieniamy pola czyli mamy skalę k2, zatem
P'=9*5π=45π
26 gru 21:12
Piotr 10: Ok, chciałem upewnić się

Dzięki
26 gru 21:13
Eta:
P2= k2*P1
26 gru 21:15