matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
kamil:
liczba x stanowi 80% liczby y. jakim procentem liczby x jest liczba y?
2
liczba x stanowi 66
liczby y. jakim procentem liczby x jest liczba y?
3
26 gru 20:57
Godzio:
X STANOWI 80% LICZBY Y X = 80% * Y To wiemy: x = 80%y = 0.8y Jakim procentem x jest y
y
−− jaką część x stanowi y
x
np. mamy pizzę składającą się z 8 kawałków i pytamy się jaką część pizzy stanowią dwa kawałki
2
1
odp.
=
proste ?
8
4
W poleceniu pytają nas o procentową część, więc otrzymany wynik mnożymy przez 100%
y
y
* 100% =
* 100% = 125%
x
0.8y
26 gru 21:05
Eta:
x
x= 80%y = 0,8y ⇒ y=
0,8
x
1000
y=
*100% =
%x= 125%x
0,8
8
26 gru 21:12