pochodne
sylwia: Witam mam pytanie do pochodnych, czy np. moge zostawic w takiej postaci :
| | 1+ √x | | 1/2x−1/2 *(1−√x) + 1/2x−1/2 * (1+√x) | |
|
| = |
| |
| | 1 − √x | | (1 − √x)2 | |
czy musze mnozyc 1/2x
−1/2 *
√x <−−−− a jesli tak, to wyjdzie 1/2x
0= 1 tak ? (bo
potegi przy dodawaniu skroca sie


)
26 gru 20:42
5-latek: | | 1 | |
Wiec tak albo zostawiasz pierwiastki i liczysz (√x)'= |
| |
| | 2√x | |
albo
√x=x
1/2 i z etgo liczysz pochodna
26 gru 20:55
sylwia: a jesli juz policzyłam ze pochodna z x1/2 to 1/2x−1/2 to tyle wystarczy ? (nie trzeba
wymnażać ten nawias w liczniku?)
26 gru 21:00
5-latek: No wiesz zalezy jak prowadzacemu wystarczy

ja bym prosil o dalsze skracanie

Dlatego ja zapisalbym tak
Pisz etylko licznik
| | 1 | | 1 | | 1−√x | | 1+√x | |
|
| *(1−√x)−(1+√x)*(− |
| )= |
| + |
| dalej to |
| | 2√x | | 2√x | | 2√x | | 2√x | |
jeszcze upraszczaj ale sprawdz czy dobrze policzylem bo moglem sie pomylic
26 gru 21:16
fx: Na ogół staramy się doprowadzić wyrażenia do najprostszej postaci.
| | 1 | |
Dużo przejrzyściej prezentuje się |
| ale w gruncie rzeczy Twój wynik jest |
| | √x(√x−1)2 | |
poprawny i o ile nie zostało jasno sprecyzowane np. "przedstaw w najprostszej postaci" to bym
się spierał czy np. odejmować Tobie punkty na egzaminie.
26 gru 21:20
sylwia: Ok, dziękuję Wam za pomoc
26 gru 21:28