Trygo
Radek:
Równania trygonometryczne:
Rozwiąż równanie
b) to samo równanie ale w przedziale <0,2π>
| | π | | 5π | |
a) x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ k∊C |
| | 6 | | 6 | |
b) mam problem już
26 gru 20:15
Saizou :

wiemy że k∊ℤ, zatem dla
◯ k=−1 mamy
◯ k=0
◯ k=1
| | π | | 5 | |
x= |
| +2π>2π x= |
| π+2π>2π |
| | 6 | | 6 | |
albo prosto z wykresu
26 gru 20:31
Radek: czemu k=−1 k=1 k=0 ?
26 gru 20:32
Saizou :
chciałem Ci tylko pokazać że jak pójdziemy w k>0 to przekroczymy 2π, a jak w k<0 to zejdziemy
poniżej 0, a dla k=0 nasze wyniki są idealnie w danym przedziale
26 gru 20:36
Radek:
Czyli jaka będzie ostateczna odpowiedź ?
26 gru 20:47
Radek: ?
26 gru 20:56
Ajtek:
A które x w odpowiedzi
Saizou są większe od zera i mniejsze pd 2π
26 gru 20:57
Radek:
26 gru 21:24
Ajtek: Też tak umiem
26 gru 21:25
Radek:
Ale ja nie wiem nadal nic ?
26 gru 21:26
Ajtek:
Włącz myślenie.
a)
To jest dla Ciebie jasne?
26 gru 21:28
Radek:
Tak
26 gru 21:29
Ajtek:
Teraz mamy tylko znaleźć rozwiązania z przedziału <0;2π>.
Saizou to ładnie rozpisał,
pamiętamy, że k∊C.
dla k=−1 mamy
| | π | | 11π | |
x= |
| +2*(−1)*π=− |
| a to jest mniejsze niż 0. |
| | 6 | | 6 | |
| | 5π | | 7π | |
x= |
| +2*(−1)π=− |
| również mniejsze od zera. |
| | 6 | | 6 | |
dla k=0 policz tym sposobem sam i daj wynik tutaj.
| | 5π | |
PS. w poprzednim poście zapomniałem dopisać jeszcze x= |
| +2kπ |
| | 5 | |
26 gru 21:35
Kejt: i pamiętamy, że tak naprawdę zbiór ℂ to liczby zespolone, natomiast ℤ to liczby całkowite
26 gru 21:39
Ajtek:
Kejt hmmmmmm, sio!
26 gru 21:40
Kejt: 
ja Ciebie też
Ajtek 
no dobra.. idę sobie
26 gru 21:41
Radek:
Pisze się k∊C a to, że na studiach tak jest to mało istotne w tym momencie...
26 gru 21:42
Ajtek:
Kejt nie idź! Ja tak z czystej symaptii do Ciebie no

.
26 gru 21:43
Ajtek:
Radek jak idzie?
26 gru 21:58
Radek:
Robię zadania ale na razie bez przedziałów zaraz wstawię
26 gru 22:02
Ajtek:
Okej

.
26 gru 22:03