.
Piotr 10: | | 22 | |
Znajdź 2008 cyfrę rozwinięcia dziesiętnego liczby |
| |
| | 7 | |
3 to pierwsza cyfra
(142857)
6*334=2004
1+2004=2005
2006 cyfrą jest 1
2007 cyfrą jest 4
2008 cyfrą jest
2
Dobrze?
26 gru 19:14
Eta:
8
26 gru 19:19
Piotr 10: Czemu 8 ? trójki z początku nie wliczamy?
26 gru 19:19
Piotr 10: Na początku trójki nie wliczyłem, i wyszło, że 8 , ale doszedłem do wniosku, że wlicza się
26 gru 19:21
Eta:
jasne,że nie , bo ona nie występuje w rozwinięciu dziesiętnym
26 gru 19:22
Piotr 10: Eh wiadomości z podstawówki to są a ja nie wiem, ok dzięki
26 gru 19:23
Eta:
26 gru 19:24
Kejt: ja kiedyś napisałam po dłuższej przerwie od matmy coś w stylu:
więc się nie przejmuj zbytnio
26 gru 19:24
Piotr 10: Hehe
26 gru 19:26
Piotr 10: A jak takie zadania można dobrze zapisać ? Bo ja to zrobiłem po swojemu
26 gru 19:31
Eta:
Dobrze policzyłeś .... ilość sekwencji pełnych okresów(sześciocyfrowych) w 2008 cyfrach
2008:6 = 334 i reszta 4 czyli czwarta cyfra okresu , a jest nią 8
26 gru 19:34
utem:
2008=6*334+4
4− cyfra ciągu (142857) to 8.
odp.
Ostatnia cyfra rozwinięcia dziesiętnego liczby .... to 8.
26 gru 19:35
Piotr 10: Ok dziękuje
26 gru 19:36
Eta:
Na forum jest "nowa Mila" ?
26 gru 19:38